Több blogon is találkoztam már ezzel a pogácsával és már egy jó ideje csak halogattam a sütését.
A ropogós, friss falatkák inkább a kenyér ízére hasonlítanak, így kiváló levesek, főzelékek mellé is.
»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 60 dkg liszt, 2 dkg friss élesztő, 1 dl olaj, 1 ek só, 1 tk cukor, kb 2 - 2, 5 dl tej
Krém : - 12, 5 dkg puha vaj, 12, 5 dkg túró, 1 tojás, 1 tk só
- 1 tojás - a kenéshez
- szezámmag / mák - a szóráshoz
- Kevés cukros tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
- A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót az olajat, a felfutott élesztőt és a tejet. Hólyagosra dagasztjuk, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Ha a tészta megkelt, 5 részre osztjuk és mindegyiket kb 28 cm - es nagyságú köralakra kinyújtjuk.
- A krémhez a túrót villával áttörjük, hozzákeverjük a puha vajat, a tojást és a sót. A krémet 4 részre elosztjuk és megkenjük a lapokat, amit egymásra helyezünk.
- Így hagyjuk kelni kb 20 percig, majd óvatosan 1 cm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk. Lekenjük felvert tojással, megszórjuk a magokkal és tetszés szerinti nagyságra felvagdossuk ( nálam 5 x 6 cm ).
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, hagyjuk félóráig pihenni, majd előmelegített 180 °C - on pirosra sütjük.
Húh, ez nagyon finom lehet! Tetszik! :)
VálaszTörlés