Almából sosem elég, igaz nem sok kellett ehhez a kalácshoz, de amikor sült, az egész lakást bejárta az illata. Könnyeden elkészíthető akár duplán is, hiszen a forma nem nagy, de nekünk kettőnknek épp elég.
»HOZZÁVALÓK«
- 40 dkg liszt
- 2 , 5 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 8 dkg porcukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- csipet só
- kb 2 dl langyos tej
Továbbá : - 2 - 3 db alma. cukor, fahéj, olvasztott vaj
Kenéshez : - 1 tojássárgája, 1 ek tej
- Az élesztőt futtassuk, fel, a lisztet szitáljuk össze a cukorral és a sóval, adjuk hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a felfutott élesztőt. Langyos tej hozzáadásával dagasszunk tésztát. Letakarva, meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
- Ha a tészta megkelt, kissé gyúrjuk át és kisujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki. Szaggassunk a tésztából 8 - 9 cm - es átmérőjű korongokat.
- Az almának szúrjuk ki a magházát és szeleteljük fel úgy fél cm - es vastagságúra.
- Egy hosszúkás formát ( nálam 21 X 12 cm ) béleljünk ki sütőpapapírral és állítsuk fel.
- Rétegezzük a tésztát és az almát felváltva úgy a formába, hogy kenjük meg a tészta mindkét oldalát olvasztott vajjal, szórjuk meg a tetejét cukorral és fahéjjal, majd helyezzünk rá egy almakarikát. Folytassuk addig a rétegezést, amíg meg nem telik a forma - az utolsó réteg, tészta legyen.
- Fektessük vissza a formát a talpára, kenjük le a tészta tetejét és hagyjuk kb félóráig pihenni.
- Előmelegített 180 °C - on süssük 40 - 45 percig. ( ha nagyon pirulna a teteje takarjuk le alufóliával. )
De finom lehet! Nagyon jó ötlet, tetszik a formázás! :)
VálaszTörlésHmm... nagyon tetszik! Ezt ma lehet ki is próbálom! :)
VálaszTörlésJaj, de gyönyörűséges! Imádom!
VálaszTörlés