Egyszerű pitetészta, fenséges ízű karamellkrémmel. Az eredeti receptben, a krémhez sokalltam a porcukrot, mert már maga a karamellizált cukor is elég édes, meg én cukrozott tejszínhabot használtam a díszítéshez, így csak a fele cukor került bele.
»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 1 tojás, csipet só
Krém : - 15 dkg cukor, 1, 5 dl habtejszín, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, pár csepp vaníliakivonat - vagy 1 tasak vaníliás cukor - 4 dl tej, 4 dkg étk keményítő, csipet só
Díszítés : - 2 dl tejszín, pisztácia
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és becsomagolva hűtőbe tesszük legalább félórára . A tésztát nyújtsuk ki és simítsuk egy kb 25 cm - es átmérőjű piteformába úgy , hogy pereme is legyen, majd villával szurkáljuk meg az alját.
- Előmelegített 190 °C - on világosra sütjük.
- A krémhez, karamellizáljuk meg a cukrot, majd öntsük hozzá a meleg tejszínt és lassú tűzön addig forraljuk amíg besűrűsödik. Ezután adjuk hozzá a vajat, a porcukrot és a vaníliát.
- A keményítőt keverjük simára a tejjel és a karamellhez öntve főzzük sűrű krémmé. Még forrón a tésztára öntjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A tejszínt habbá verjük és a krémre kenjük, majd megszórjuk aprított pisztáciával.
Hűű, de csábítóan néz ki! :) Egy szelet olyan jó volna! :) Na, majd elkészítem. :) Gyönyörűek a fotók!
VálaszTörlés