Hű de finomra sikerült, a télapónak nagyon ízlene . . .
A nürnbergi mézeskalács - ot használtam alapnak - amikor pár nappal ezelőtt sütöttem, nem tettem mindre mázat és hagytam szobahőmérsékleten száradni, így sokkal jobban lehetett aprítani és szinte kekszmorzsa állagot kaptam.
De egyszerűbb megoldás az is, ha a darált kekszhez mézeskalácsfűszert és őrölt mandulát keverünk :
Pl : - 25 dkg keksz, 10 dkg mandula és 1 ek fűszerkeverék
A túróból a krémesebb fajtát használtam, így nem kellett áttörni. Ja és sütés nélküli, egyszerű és gyorsan elkészül. Igaz a csokimázat egy kicsit elbénáztam, ugyanis melegebbre olvadt és alatta a krém kicsit meglágyult, de ez legyen a legkevesebb- az ízén mit sem változtat.
»HOZZÁVALÓK«
Kekszes alaphoz : - 35 dkg mézeskalács, 20 dkg vaj, 5 dkg étcsokoládé
Krémhez : - 50 dkg krémes túró, 2 dl tejszín, 4 ek tejföl, 1 citrom reszelt héja, 1 tk vaníliakivonat, kb 8 - 10 dkg porcukor, 2 cs zselatin fix
Tetejére : - 1 tábla étcsokoládé, 1 ek étolaj összeolvasztva
- Egy kapcsos ( 22 - 23 cm ) tortaformát kibélelünk folpackkal.
- A tejszínhabból kemény habot verünk. A túrót a tejföllel, cukorral citromhéjjal, a vaníliával és a zselatin fix- el krémesre keverjük, majd óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal.
- A mézeskalácsot késes aprítóval morzsás állagúra aprítjuk. A csokoládét és a vajat összeolvasztjuk és összekeverjük a morzsával.
- Kétfelé vesszük és az egyik felét a tortaforma aljába nyomkodjuk. Rákenjük a krém felét és mélyhűtőbe tesszük legalább 10 percre.
- A krémre óvatosan rányomkodjuk a megmaradt kekszes alapot és rásimítjuk a túrókrémet.
- Hűtőbe tesszük kb 1 órára és utána olvasztott csokoládéval bevonjuk a torta tetejét.
- Tetszés szerint díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése