,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. január 18., vasárnap

~ ALFAJORES ~




 Az alfajoles egy argentín teasütemény, karamellizált tejkrémmel azaz dulce de leche -vel töltve.
A krémet érdemes pár nappal már előbb elkészíteni - amihez legalább 2 óra szükséges - hiszen hűtőben több hétig is eláll. De ha szert tudunk tenni ilyen krémre akkor megspórolhatjuk ezt az időt. 
A keksz tésztája is hihetetlenül omlós és nagyon finom, kiváló kisérő lehet kávé ill. tea mellé.

 »HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 18 dkg liszt
- 5 dkg kukoricaliszt
- 5 dkg étk. keményítő
- 6 dkg porcukor
- csipet só
- 16 dkg vaj
- 1 tk vanílakivonat
- 2 tojássárgája
Dulce de leche :
- 1 l zsíros tej
- 35 dkg cukor
- 1 kk szódabikarbóna

  1. A tésztához összeszitáljuk a száraz hozzávalókat majd elmorzsoljuk benne a vajat és a tojássárga ill. a vanília hozzáadásával gyors mozdulatokkal, egynemű tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
  2. A tésztát kétfelé vesszük és enyhén lisztes felületen, kb 4 - 5 mm - es vastagságúra kinyújtjuk majd pogácsaszaggatóval ( 5 cm ) köröket szúrunk belőle. Így járunk el a másik tésztarésszel is. 
  3. A kekszeket sütőpapíros tepsire rakjuk és előmelegített, 190 °C - os sütőben kb 8 - 10 perc alatt megsütjük. 
  4. Ha a kekszek kihűltek, összeragasztunk 1 - 1 darabot az elkészült karamellkrémmel és megforgatjuk kókuszreszelékben.
  5. A krémhez a tejet egy vastagabb aljú lábosba öntjük,  hozzáadjuk a cukrot és a szódabikarbónát majd összeforraljuk. Ezután alacsony lángon kb 2 óráig hagyjuk forrni, néha - néha habverővel átkeverjük. Az utolsó félórában emeljünk a lángon és állandó keverés mellett főzzük sűrűre. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.




2 megjegyzés: