,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. január 8., csütörtök

~ MÁJAS PAPUCS ~



 Krémlevesek mellé vagy csak úgy magában, de egy pohárka tej mellé is kiváló harapnivaló ez a majorannás májas. A töltelékben lévő darát és a tojássárgáját ha vajjal helyettesítjük, melegszendvicskrémnek is nagyon finom, nálunk sokszor készül és tulajdonképpen ez adta az ötletet, hogy tésztába burkolva is elkészítsem.

»HOZZÁVALÓK«
Tészta:
- 45 dkg liszt, 2 dkg friss élesztő, 1 tk cukor, 8 dkg lágy vaj, 1 ek só, 1 ek majoranna, kb 2 dl langyos víz
Töltelék : 
- 3 kisdoboz sertés - vagy szárnyas májkrém ( kb 180 g ) , 1 tojássárgája, 1 ek dara, 1 közepes vöröshagyma, só, pirospaprika - ízlés szerint, 1 tk majoranna
- 1 tojás - a kenéshez

  1. 1 dl langyos, cukros vízben  futtassuk fel az élesztőt. A lisztet szitáljuk össze a sóval, adjuk hozzá a majorannát, a vajat, a felfutott élesztőt, a langyos vizet és dagasszunk belőle tésztát.
  2. Kelesszük a duplájára.
  3. A töltelékhez keverjük krémesre a májkrémet a tojássárgájával, adjuk hozzá a darát, az apróra vágott hagymát, ízesítsük és tegyük félre.
  4. A tésztát lisztes felületen gyúrjuk át és nyújtsuk ki 1 cm - es vastagságúra. Szabjunk a tésztából négyzeteket ( kb 8 x 8  cm ). Minden négyzet közepére tegyünk egy kiskanálnyit a töltelékből, majd a két szemközti sarkot hajtsuk egymásra.
  5. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejüket kenjük le enyhén felvert tojással és hagyjuk még kelni kb 20 percig.
  6. 180 °C - os sütőbe süssük a papucsokat szép aranysárgára.

1 megjegyzés: