,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. január 22., csütörtök

~ TÚRÓS SZILVALEKVÁROS RÉTES ~




 Gondolkoztam rajta, hogy posztoljam e - ezt a receptet, hiszen annyira egyszerű az elkészítése, de hátha sokaknak megtetszik a túró - szilvalakvár párosítás. A tegnap sütött kalácsnak még a morzsája is elfogyott, annyira finom volt, a hűtőben meg ott dekkolt egy csomag túró, aminek lassan lejár a szavatossága, így kellett valamit kezdeni vele. Eredetileg túrós - tejfölös tésztára gondoltam, de a szilvalekvár is bontott volt, rétes lapom meg volt itthon  - bár ezzel mást terveztem -  így legalább a túró és a lekvár is elfogyott. Csirkeraguleves után, igazán jól esett ez a szaftos és finom rétes.

»HOZZÁVALÓK«
- 6 db réteslap
- 40 dkg túró
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojás
- cukor - ízlés szerint
- csipet só
-  kb 20 dkg házi szilvalekvár 
- 1 tk fahéj
- olvasztott vaj - a kenéshez
- 1 tojás sárgája  + 1 ek tejföl a tetejére

  1. A túrót keverjük össze ízlés szerinti cukorral, reszeljük hozzá a citromhéját.
  2. A tojásokat válasszuk szét, 1 tojássárgáját keverjünk a túróhoz, a két fehérjét pedig egy csipetnyi sóval verjük habbá, majd forgassuk lazán össze a túróval.
  3. Egy rúdhoz, 3 réteslapot fektessünk le egy nedves konyharuhára úgy, hogy a közöket csurgassuk meg olvasztott vajjal, a felső rétegre halmozzuk rá a túró felét, majd rakjunk rá egy kiskanállal halmokat a fahéjas lekvárból. Tekerjük fel és helyezzük a rudat, hajtott oldalával lefelé egy sütőpapíros tepsibe.
  4. A másik rúddal is így járjunk el, majd a tetejüket kenjük le a tejfölös tojással.
  5. Előmelegített 200 °C - os süssük szép pirosra.

2 megjegyzés:

  1. Nekem is jól esett volna ma ebéd után egy ilyen finom rétes :)

    VálaszTörlés
  2. Azt elhiszem hogy finom volt :-) Nagyon jó páros lett, szerencse hogy feltetted. Nálunk meggyel már favorit a túró, szerintem szilvával is az lesz ;-)

    VálaszTörlés