Finom, omlós aprósüteményt készítettem egy régi recept alapján. Az eredeti leírásban dió került a tésztába és vagdalt dió a tetejére. Jól záródó dobozban sokáig el áll, így az ünnepek előtt már előre el lehet készíteni.
»HOZZÁVALÓK« ( kb 25 db - hoz )
- 30 dkg liszt
- 3 ek darált mandula
- 12 dkg porcukor
- csipet só
- 1 tasak vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg zsír
- 2 tojássárgája
- 1 citrom héja + 1 / 2 - nek a leve
Továbbá :
- meggylekvár
- tojásfehérje - a kenéshez
- pisztácia - a szóráshoz
- A száraz hozzávalókat összevegyítjük, a vajat és a zsírt hozzáadva összemorzsoljuk. Ezután hozzáreszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a levét és a tojássárgájával alaposan összegyúrjuk.
- Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük kb 1 órára.
- A tésztából kb 2 , 5 - 3 dkg - os golyókat formálunk, tenyerünkkel kissé ellapítjuk és a közepébe mélyedést nyomunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a közepébe teszünk 1 - 1 kiskanál lekvárt, a tészta széleit tojásfehérjével lekenjük és megszórjuk apróra vágott pisztáciával.
- Előmelegített 180 °C - on addig sütjük, amíg színt kap a teteje.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése