,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. április 2., csütörtök

~ MÁKOS CSAVART ~






»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 30 dkg liszt, 2 ek porcukor, 25 dkg  túró, 18 dkg vaj, 5 dkg zsír, 1 tojássárgája, 1 tk sütőpor, csipet só
Töltelék : - 20 dkg őrölt mák, 12 dkg cukor, 1 , 5 dl tej, 3 dkg búzadara, 1 citrom reszelt héja, 2 alma
- 1 tojás sárgája - a kenéshez
  1. A lisztet morzsoljuk össze a vajjal és a többi hozzávalóval gyúrjuk össze. Csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe legalább félórára.
  2. Az almát hámozzuk meg és nagy lyukú reszelőn reszeljük le, nyomkodjuk ki a levétől. A tejet forraljuk fel a cukorral, szórjuk hozzá a darát és alacsony lángon főzzük még 2 percig. Ezután adjuk hozzá a mákot, a citromhéjat és a reszelt almát. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A tésztát osszuk kétfelé, lisztes felületen nyújtsuk fél cm - es vastagságúra, oszlassuk el rajta a töltelék felét úgy, hogy a két rövidebbik oldalát hagyjuk szabadon ( kb 2 cm ), majd hajtsuk a töltelékre és tekerjük fel.
  4. A másik adaggal is így járjunk el. Fektessük a tekercseket hajtással lefelé egy sütőpapírral borított tepsibe, kenjük le a tetejüket tojássárgájával és előmelegített 170 °C - on süssük szép pirosra.
  5. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral.

1 megjegyzés: