,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. november 21., szombat

~ KACSALEVES CSOMBOROS HÚSGOMBÓCCAL ~



 Karácsonykor nagyon sok család asztalán a halászlé a domináns leves - ez nálunk is így van. De vannak akik nem szeretik, azoknak itt ez a tartalmas és finom leves. 
A leves hozzávalói csak irányadóak, hiszen mindenkinek van saját bevált receptje. A jó húsleves titka azonban, a lassú és hosszú főzés.

»HOZZÁVALÓK«
Leveshez :
- kb 1 , 5 kg kacsaaprólék ( szárnytő, farhát, nyak, mellcsont )
- Zöldségek : 
1 - 1 karalábé és zellergumó, 4 szál répa, 3 gyökér, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 / 4 kelkáposzta, 1 burgonya, 1 csokor zeller zöld, 1 - 1 kisebb tv paprika és paradicsom  
- Fűszerek :
-  egész bors, só, ételízesítő vagy leveskocka
Húsgombóchoz :
- 35 dkg darált sertéshús, 1 kisebb  vöröshagyma, 4 - 5 gerezd fokhagyma, 1 kk szárított csombor, 1  tojás, só, fehér bors, petrezselyemzöld

  1. A húst megmossuk, és hideg vízbe feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk. A répát és a gyökeret kisebb hasábokra, a zellert és a karalábét négybe vágjuk és a leveshez adjuk a többi zöldséggel együtt. Fűszerezzük és fedő alatt, kis lángon kb 2 - 2 , 5 óra alatt megfőzzük.
  2. A darált húshoz hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást és a felaprított petrezselymet. Fűszerezzük és alaposan összekeverjük majd a masszából apró golyókat formázunk. Ha a leves elkészült, pár perc alatt megfőzzük benne a húsgombócokat..
  3. A levest, kifőtt csigatésztával és aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.



1 megjegyzés: