Sokan nem mernek hozzáfogni a húzott rétes elkészítéshez, mondván, hogy igencsak tapasztalat szükségeltetik hozzá. Nos az egyik titok a türelem a másik pedig a megfelelő ideig tartó tészta pihentetés. Ugyanis minél többet pihen a tészta - akár egy éjszakát is - annál jobban fog nyúlni. Hihetetlen, hogy egy kis kupac tésztából, milyen hatalmas felület tud hártyavékonyságúra nyújtódni. Pedig így van ! Nyújtásnál nem erőszakoljuk a tésztát, hanem mindig csak annyit húzzunk, amennyit enged, különben szanaszét fog lyukadni.
Én a robotgép dagasztókarjával dolgoztattam ki a tésztát, de persze kézzel is lehet. Bátran fogjatok hozzá, hiszen nagyon egyszerű elkészíteni, ha betartjátok a fent leírtakat.
»HOZZÁVALÓK« 2 rúdhoz
Tészta :
- 25 dkg finomliszt
- 25 dkg rétesliszt
- 1 tk só
- diónyi lágy zsír
- 1 tojás
- 1 tk ecet ( 10 % )
- kb 2 - 2, 5 dl langyos víz
Túrós töltelék :
- 50 dkg túró, 1 cs vaníliás cukor, cukor - ízlés szerint ( kb 4 - 5 ek ), 1 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola, 1 - 2 ek dara - szükség esetén, 1 kispoharas tejföl
Mákos töltelék :
- 20 dkg mák, 8 dkg cukor, 1 ek méz, 1 citrom reszelt héja, 2 db savanykás alma reszelve, 1 tk fahéj, 1 dl forró tej, 1 - 2 ek dara, zsemlemorzsa - a tészta szórásához
- A kétféle lisztet összeszitáljuk a sóval majd összemorzsoljuk a zsírral és a tojással. A vízben elkeverjük az ecetet és a liszthez adagoljuk. ( nekem 2, 2 dl vízre volt szükség ), kidolgozzuk addig, amíg szép fényes és hólyagos tésztát nem kapunk és már nem ragad a kezünkhöz. Ez kb 15 percet vesz igénybe.
- A tésztát kétfelé osztjuk, bekenjük olvasztott zsírral és letakarva, legalább 40 percig pihentetjük.
- Elkészítjük a tölteléket : a túróshoz a tejföl kivételével összekeverjük a hozzávalókat, a mákoshoz összekeverjük a hozzávalókat, majd felfőzzük és kihűtjük.
- Az asztalt egy tiszta vászonterítővel letakarjuk és megszórjuk kevés liszttel. Közepére helyezzük a tésztát, kissé ellapogatjuk és elkezdjük minden irányból óvatosan húzni. Addig húzzuk, amíg szép vékony tésztát nem kapunk - de csak addig, amíg a tészta engedi. Ezután a vastag széleket leszaggatjuk vagy vágjuk.
- A túrós töltelék felét, a tészta egyik szélére hosszanti irányban ráhalmozzuk, a maradékot pedig eloszlatjuk az tésztán. Elszórva rácsurgatjuk a tejfölt, majd a tészta szélét ráhajtjuk a töltelékre és a terítő segítségével lazán felgöngyöljük.
- A mákos tölteléknél is így járunk el, csak itt a tésztát megszórjuk kevés zsemlemorzsával. A rudakat sütőpapírral borított tepsibe tesszük, tetejüket olvasztott zsírral lekenjük és 200 °C - ra, előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Nagyon szépre sikerült, ügyes vagy! Mentem a receptet, egyszer ki kell próbálnom egy igazi házi rétest. :-)
VálaszTörlésSzia, csak díceérni tudom a receptet, én kipróbáltam és nagyon jól sikerült, egyetlen lyuk nem volt a tésztán, jól ki lehet húzni és a rétes finom lett!!! Köszönöm és örülök hogy rátaláltam. :)
VálaszTörlésHúzás után levágott letépett szeleket Újra tudjuk használni ?
VálaszTörlésÖsszegyúrod kihuzkodod amíg tudod tojás, búzadara tejfölt összekevered, ezzel kened meg. Széleit ráhajtogatod. Imádom. Mi vakarcsnak hívjuk
TörlésHúzás után levágott letépett szeleket Újra tudjuk használni ?
VálaszTörlésNem érdemes már felhasználni, mert újra gyúrni - húzni kellene és nem lesz már olyan, mint amikor először kihúztuk.
VálaszTörlés