Segítség a formázáshoz :
»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 50 dkg liszt
- 3 ek porcukor
- 1 kk só
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- kb 2, 5 - 3 dl tej
Vajas rész : - 25 dkg vaj, 2 ek liszt
Töltelék :
- 3 dl tej, 2 ek cukor, fél cs vaníliás pudingpor, 1 tojás sárgája, 1 tk vaníliakivonat, fél narancs reszelt héja
- kb 15 dkg házi baracklekvár
Továbbá : - 1 tojás - a kenéshez.
- Elkészítjük a pudingot : kevés tejben simára keverjük a pudingport és a tojássárgáját. A maradék tejet felforraljuk a cukorral, majd hozzáöntjük a pudingos tejet és alacsony lángon, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Ízesítjük vaníliával és narancshéjjal.
- A vajas részhez felkockázzuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és robotgéppel összedolgozzuk. Ujjnyi vastag téglalapot formálunk belőle és folpackba csomagolva a fagyasztóba tesszük.
- A tészta hozzávalóiból, hagyományos módon kelt tésztát készítünk, majd hűtőben pihentetjük legalább 15 percig.
- A tésztát lisztes felületen, négy irányban kinyújtjuk - füleket formázva - úgy, hogy a közepe vastagabb maradjon, ide helyezzük a fagyos vajat és becsomagoljuk. Az így kapott kis csomagot megfordítjuk, sodrófával kissé ellapogatjuk és kb ujjnyi vastag téglalap alakúra kinyújtjuk. A tésztát 3 - szor szimpla hajtással hajtogatjuk : tehát az egyik oldalát középre hajtjuk, a másik oldalát pedig a dupla tésztarészre hajtjuk. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, kinyújtjuk ismét olyan nagyságúra mint először és megismételjük a hajtást. Ezután ismét elfordítjuk és elvégezzük a szimpla hajtást. ( ha közben nagyon lágyulna a vaj, pihentessük a tésztát hűtőben, a hajtások között ) Ezután csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe legalább 1- 2 órára.
- A tésztát 30 x 40 cm - es téglalap nagyságúra kinyújtjuk és egy éles késsel 3 x 40 cm - es csíkokra vagdossuk. A csíkokat megsodorjuk, csavarjuk és 8 - as alakot formálunk belőlük úgy, hogy a tészta két végét az alsó és a felső karikára nyomjuk. Az így kapott formákat megfordítjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Félóráig kelni hagyjuk, felvert tojással lekenjük és az egyik felükbe pudingot, a másikba lekvárt nyomunk.
- 190 °C - ra előmelegített sütőbe aranybarnára sütjük. Egy kevés lekvárt vízzel hígítunk és egy ecsettel lekenjük a még meleg tésztaszéleket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése