Ha nagyon finom mákos sütire vágytok, íme itt egy a sok közül. Az almától rendkívül szaftos a töltelék és nagyon egyszerű elkészíteni. A tésztát már összeállíthatjuk előző nap, sőt a tölteléket is, így van ideje jól össze érni az ízeknek, másnap csak a felvert tojáshabbal kell lazítani. Aki nem akar a rácsozással bajlódni, akkor csak be kell fedni a tölteléket a másik kinyújtott tésztalappal.
»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 30 dkg liszt
- 7 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 1 tk sütőpor
- csipet só
- 1 tojássárgája
- kb 2 - 3 ek tejföl
Töltelék :
- 50 dkg reszelt alma
- 20 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja + a leve
- 15 dkg cukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 tk őrölt fahéj
- 2 tojásfehérje
- csipet só
- 2 - 3 ek bármilyen lekvár
Továbbá:
- 1 tojássárgája - a kenéshez
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fóliába tekerve hűtőbe tesszük.
- Az almát a levétől enyhén kinyomkodjuk, átforgatjuk a citrom levével és odatesszük párolódni a cukorral. Ha már levet engedett, hozzáadjuk a mákot és pár perc alatt összefőzzük. Ízesítjük vaníliával, fahéjjal, reszelt citromhéjjal és kihűtjük. A fehérjét egy csipet sóval habbá verjük és lazán a mákos keverékhez forgatjuk.
- A tészta felét egy kb 25 x 25 cm - es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, villával megszurkáljuk és rákenjük a lekvárt. Egyenletesen elterítjük rajta a tölteléket, a maradék tésztával pedig berácsozzuk a süteményt. A rácsokat lekenjük tojássárgájával és előmelegített 180 °C - os sütőben szép pirosra megsütjük.
Nagyon finom lehet! :) Csodásan néz ki! :)
VálaszTörlés