Az eredeti receptben ( Gasztroangyal ) hagyományos burgonya szerepel a csiga töltelékeként, de mivel volt itthon édesburgonyám és már ideje volt felhasználni, kapóra jött ez a recept. A túróhoz hasonló ízű tölteléket kapunk a zamatos áfonyával kiegészítve pedig fenséges ízkavalkád ez a csiga. A kelt tésztába a szokásosnál több vaj kerül, így egy lágyabb textúrát kapunk, a krém is hígabb, ezért egy kicsit nehezebb a feltekerés, de sütés közben nagyon szépen összeáll minden.
»HOZZÁVALÓK«
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 1 kk só
- 2 tojás
- 2 ek olaj
- 25 g friss élesztő
- langyos tej
Töltelék :
- 25 dkg édesburgonya ( pucolt )
- 2 dl tejföl
- 1 ek étk. keményítő
- 2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk vaníliakivonat
- kb 15 dkg áfonya
- 1 tojássárgája - a kenéshez
- Az élesztőt kevés cukros vízben felfuttatjuk. A lisztet alaposan összemorzsoljuk a vajjal, összekeverjük a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, az olajat és annyi tejet, hogy összeálljon a tészta. Jól összegyúrjuk, majd letakarva, 30 percig kelesztjük.
- A megfőtt és áttört burgonyát kihűtjük, ízesítjük és krémesre keverjük a tejföllel, a tojások sárgájával és a keményítővel.
- A tésztát két cipóra osztjuk, lisztezett felületen ujjnyi vastagságú, téglalap alakúra kinyújtjuk, rákenjük a krém felét és megszórjuk áfonyával. Feltekerjük mint a bejglit, majd kb 2 ujjnyi vastag szeletekre felvágjuk. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket lekenjük tojássárgával és 20 percig pihentetjük.
- Előmelegített, 190 °C - os sütőben szép aranybarnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése