,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2016. május 18., szerda

~ MANDULÁS - BARACKOS TEJBERIZSPITE ~




 Tejberizs rajongóknak ajánlom ezt a süteményt, ill. pitét. A rizst mandulatejben főztem, de természetesen elkészíthető sima tejjel is. A mandula pedig jelen van a tésztában, a töltelékben és a díszítésben is. Ízletes és laktatós desszert.

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 18 dkg liszt
- 5 dkg darált mandula
- 7 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 12 dkg vaj
- csipet só
- 1 tojás
Töltelék :
- 8 dl mandulatej 
- 20 dkg rizs
- csipet só
- 3 - 4 ek cukor - vagy ízlés szerint
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 tojás
- 1 nagy doboz őszibarack befőtt

  1. A tésztához, egy tálba szitáljuk a száraz hozzávalókat, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a citrom lereszelt héját és a tojást. Jól összegyúrjuk, ha szükséges adjunk hozzá 1 - 2 ek hideg vizet. Fóliába tekerjük és betesszük a hűtőbe.
  2. A barackot lecsepegtetjük. A mandulatejben puhára főzzük a rizst, majd hozzákeverjük a cukrot és a vaníliát. A tojást kétfelé választjuk, a sárgáját hozzákeverjük a kihűlt tejberizshez, a fehérjét egy csipet sóval habbá verjük és óvatosan összeforgatjuk a rizzsel.
  3. A tésztát kinyújtjuk és kibéleljük vele a kivajazott piteformát ( kb 25 cm - es Ø ), megszórjuk 2 ek kekszmorzsával, eloszlatjuk rajta a feldarabolt  barackot és rásimítjuk a tölteléket. Tetejére durvára vágott mandulát szórunk és előmelegített 200 °C - os sütőben kb 35 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése