,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2016. június 29., szerda

~ ÁFONYAHABOS RIZSKOCKA ~



 Különösen nem rajongok a sima felvert tejszínért, de bármilyen gyümölccsel összeforgatva már igen. A sütemény alapja egy átlagos piskóta, de lehetne akár tejben megforgatott babapiskóta is - s úgy már a  sütés nélküli kategóriába lehetne sorolni. De piskótát sütni a legegyszerűbb dolog a világon. 
A krém egy krémes tejberizs, a gyümölcsök közül pedig, most az áfonyát részesítettem előnyben, de lehet málnával, szederrel, eperrel is készíteni. Könnyed és nagyon finom, nyári desszert. 
A hátteret a Fotókellék biztosította.

»HOZZÁVALÓK«
Piskóta : - 4 tojás, 4 ek porcukor, 4 ek liszt, 1 ek étolaj
Rizses krém : - 16 dkg kerek szemű rizs, 6 dl tej, 1 tk vaníliakivonat, 3 - 4 ek cukor, 1 citrom reszelt héja, csipet só, 25 dkg mascarpone, 
Áfonyás hab : - 15 dkg áfonya, 3 ek cukor, 1 tk citromlé, 250 ml tejszín  8 g porzselatin, 3 ek víz

  1. A sütőt 200 °C ra előmelegítjük, egy kb 20 x 30 cm - es tepsi aljára sütőpapírt fektetünk. 
  2. A tojást kettéválasztjuk, a fehérjét a sóval habbá verjük. A sárgákat a cukorral és a vízzel habosra keverjük, majd lazán összeforgatjuk a tojáshabbal és az olajjal. A masszát a tepsibe simítjuk és tűpróbáig sütjük.
  3. A rizst a tejben puhára főzzük a sóval, még melegen összekeverjük a cukorral és kihűtjük. Ezután összekeverjük a krémsajttal, citrom héjjal és vaníliával ízesítjük. A krémet a piskótára kenjük és hűtőbe tesszük dermedni.
  4. Az áfonyát összefőzzük a cukorral és a citromlével, majd hozzákeverjük a vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint. A tejszínt habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a kihűlt áfonyás részt és a rizsre simítjuk. Pár órára hűtőbe tesszük dermedni, ezután kockákra vágjuk és megszórjuk kakaóporral.


1 megjegyzés: