Tészta :
- 50 dkg liszt, 1 kk só, 3 ek porcukor, 25 g friss élesztő, 5 dkg lágy vaj
- 1 tojássárgája, kb 2 - 2, 5 dl langyos tej
Töltelék :
- 1 kg alma. 3 dl almalé, 1 tasak vaníliás pudingpor, 3 - 4 ek cukor, 1 marék mazsola, fahéj
továbbá :
- 1 tojás - a lekenéshez
- zabpehely a szóráshoz
- A lisztet összeszitáljuk a sóval és a porcukorral, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, kevés tejet és elkezdjük összedolgozni, majd hozzáadjuk a vajat és a többi tejet, azután alaposan kidolgozzuk. Letakarva, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
- Az almát meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd alaposan kinyomkodjuk a levétől. Ha nem lenne elég az almának a leve pótoljuk ki 100 % - os almalével. A pudingport 1 dl almalével simára keverjük, a maradékot a cukorral felforraljuk, majd hozzáöntjük a pudingos részt és sűrű krémmé főzzük. Még forrón hozzákeverjük a reszelt almát, a mazsolát, ízesítjük őrölt fahéjjal és ha kell még cukorral.
- A megkelt tésztát 16 gombócra osztjuk, az első gombócot kb 30 cm hosszú, ovális alakúra kinyújtjuk, megkenjük az almás töltelékkel és ráhelyezzük a következő, kinyújtott tésztát. Derelye vagy pizzavágóval hosszanti irányban átvágjuk a tésztát úgy, hogy a két végénél egyben maradjon. Ezután felcsavarjuk, majd csigavonalban összetekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Így járunk el a többi tésztagombóccal is.
- Ha elkészültek a briósok, lekenjük tojással, megszórjuk zabpehellyel és még 30 percig kelesztjük. 180 °C - on szép pirosra sütjük.
Kedves Judit! A tészta formázása nem egészen egyértelmű, esetleg volna fénykép a munka folyamatról? Köszönöm szépen
VálaszTörlésA formázás a 3. képen laátható
VálaszTörlés