Szeretek kísérletezni az ízekkel és a hagyományostól eltérni. A tipikusan karácsonyi süteményt, a mézes krémest kicsit átvariáltam karamellás változatra és készítettem már kókuszosan is, recept itt : Kókuszos mézes krémes. Ezúttal a sütemény tésztájába is került kararamell, a lekvár helyét pedig karamellkrém váltotta fel.
»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 40 dkg liszt, csipet só, 15 dkg vaj, 1 tojás, 1 cs sütőpor, 15 dkg cukor, 1 , 5 dl tej
Krém :
- 5 dl tej, 10 dkg búzadara, 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor
Karamellkrém:
- 10 dkg cukor, 2 , 5 dl tej, 1 ek liszt, 8 dkg vaj
Tetejére : - 10 dkg étcsokoládé, 1 ek vaj
Tetejére : - 10 dkg étcsokoládé, 1 ek vaj
- A tésztához, a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a tejet, majd addig kevergetjük amíg teljesen fel nem olvad benne a cukor. A lisztet a sóval, a sütőporral összeszitáljuk, összemorzsoljuk a vajjal, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a kissé felvert tojást, a kihűlt karamellás tejet és összegyúrjuk. ( lehet, hogy nem kell az összes karamellás tej ). A tésztát 4 egyforma cipóra osztjuk és kivajazott, liszttel behintet tepsi ( 20 x 30 cm ) hátán egyenként, 180 °C - on kb 6 - 7 perc alatt megsütjük.
- A darát a tejben megfőzzük és hagyjuk kihűlni, majd habosra keverjük a vajjal és a porcukorral.
- A karamellkrémhez a cukrot borostyánszínűre karamellizáljuk, hozzáöntünk 1, 5 dl tejet és alacsony lángon addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad benne a cukor. A maradék tejben simára keverjük a lisztet, hozzáadjuk a karamellás tejhez és sűrű krémet főzünk belőle. A langyosra hűlt krémhez hozzáadjuk a vajat és simára keverjük.
- Az első tésztalapra rákenjük a darás krém felét, befedjük a második lappal, ezen elsimítjuk a karamellás krémet, majd ráhelyezzük a harmadik lapot, ismét darás krém és végül ráhelyezzük az utolsó lapot. Egy éjszakára hűvös helyre tesszük.
- A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, hozzákeverjük a vajat és bevonjuk vele a sütemény tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése