A mák és a meggy nagyon jó páros, a könnyed meggyhab pedig szinte a nyarat idézi ebben a komor, zimankós hideg időben. Próbáljátok ki, nagyon finom és könnyen elkészíthető.
Tészta :
- 20 dkg liszt, 3 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 kk sütőpor,
12 dkg vaj, 1 tojás, 1 - 2 ek hideg víz
Töltelék :
- 20 dkg darált mák, 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 dl víz, 1 citrom reszelt héja, 1 kk fahéj, 1 ek méz, 2 - 3 ek meggy lekvár
Meggyhab :
- 20 dkg mélyhűtött meggy, 4 ek cukor, 3 ek víz, fél citrom leve, 10 g zselatin
3 dl tejszín, 2 ek porcukor
- A tésztához egy tálba szitáljuk a lisztet és a többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egy 25 x 25 cm - es sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük és villával megszurkáljuk.
- A töltelékhez, szirupos állagúra összeforraljuk a vizet a cukorral, a citromhéjjal és a mézzel, majd leforrázzuk vele a mákot. Hozzákeverjük a lekvárt, ízesítjük fahéjjal, majd rásimítjuk a tésztára és 180 °C - on, kb 25 - 30 percig sütjük. Kihűtjük.
- A meggyet a cukorral, a citromlével 10 percig főzzük, ezután botmixerrel összetörjük és hozzákeverjük a vízben megduzzasztott, micróban folyósra melegített zselatint.
- A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, összeforgatjuk a kihűlt meggykrémmel és rásimítjuk a mákos rétegre. Egész mákszemekkel díszítjük és pár órára hűtőbe tesszük.
Ó micsoda remek ötlet! Nagyon jó páros a mák meggyel ;-)
VálaszTörlésSzia,a meggy lehet befott es a lekvar esetleg masfajta?(itt meg nem lattam meggy lekvart).Koszonom
VálaszTörlésKedves San Gate !
TörlésA meggy lehet befőtt, a lekvár pedig bármilyen, csak azért kell hogy ne legyen olyan száraz a máktöltelék.