Szeretem a málnát, a kertünkben sajnos nagyon kevés termett és már a tövek nagy része is kiöregedett. Ricottával pedig jócskán elvagyok látva.
A pitét készíthetjük egy nagyobb vagy 3 kisebb formában is és nemcsak málnával.
»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 28 dkg fehér tönkölyliszt
- 15 dkg vaj
- 6 dkg xilit ( porrá őrölve )
- csipet só
- 1 tojássárgája
- 1 - 2 ek tejföl
Töltelék :
- 25 dkg ricotta vagy krémes túró
- 1 ek folyékony Ezerédes édesítő
- 1 citrom reszelt héja
- 2 nagy tojás
- 1 ek vaníliás pudingpor
- 2 ek lekvár ( málna )
- 20 dkg friss málna
továbbá : - 1 tojássárgája - a kenéshez
- A tésztához elvegyítjük a lisztben a sót, a xilitet és összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját és elkezdjük összegyúrni annyi tejföllel, hogy összeálljon a tészta. ( nem kell agyon gyúrni ) Folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
- A töltelék hozzávalóit, a lekvár kivételével alaposan kikeverjük.
- Ezután a tésztát 2 / 3 - ad - 1 / 3 - ad részre osztjuk, majd a nagyobb tésztarészt belenyújtjuk a 22 - 24 cm - es piteformába ( legjobb a kerámia vagy a teflonos bevonatú ), a tészta alját villával megszurkáljuk és sütőpapírt terítünk rá, ráöntjük a kerámia sütőbabot ( vagy száraz bab, lencse, ill. rizs is megteszi ), majd 180 °C - on 15 percig elősütjük.
- Az elősütött tésztáról eltávolítjuk a nehezéket és a papírt, majd megkenjük lekvárral, belesimítjuk a tölteléket, megszórjuk málnával.
- A maradék tésztából ujjnyi széles csíkokat vágunk és berácsozzuk vele a pitét. A tészta tetejét lekenjük tojássárgájával és visszatoljuk a sütőbe, majd addig sütjük amíg a pite teteje szép aranybarna színt nem kap.
- Ha a pite kihűlt, meghintjük porrá őrölt xilettel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése