Természetesen a receptekben megadott édesítők és lisztek mennyisége, ugyanannyi cukorral és finomliszttel helyettesíthető.
Na és a köles. Nagyon sok embernek elsőként a madáreleség jut róla eszébe - nem vagyunk mi madarak - pedig érdemes kipróbálni, akár édesen, akár köretként. Jótékony hatásairól itt olvashattok : https://peakshop.hu/girl/jotekony-koles/
»HOZZÁVALÓK«
- 10 dkg köles
- 5 dl tej
- csipet só
- 1 ek vaj
- 4 tojás
- 7 dkg xilit
- 25 dkg túró
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk sütőpor
- 1 maréknyi málna + 1 ek étk. keményítő
- 2 - 3 ek mandulapehely
- A tejet felforraljuk a sóval, vaníliával, majd beletesszük a folyóvíz alatt átöblített kölest és puhára főzzük. Még melegen belekeverjük a vajat és kihűtjük.
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből 1 ek xilittel habot verünk, a sárgáját kikeverjük a többi xilittel, a villával áttört túróval, ízesítjük citromhéjjal és összekeverjük a megfőtt kölessel. Ezután óvatosan összeforgatjuk a tojáshabbal és a keményítővel összekevert málnával.
- A masszát egy sütőpapírral bélelt, kapcsos ( 22 cm - es ) formába simítjuk és 180 °C - ra melegített sütőben, kb 40 - 45 percig sütjük. Félidőben a tetejét megszórjuk mandulával és 1 ek xilittel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése