,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2018. október 10., szerda

~ GIBANICA - SZLOVÉN RÉTES ~



 Prekmurska gibanica egy hagyományos, szlovén süteménykülönlegesség, amit meg is kóstoltam egy szlovéniai cukrászdában a nyáron. Tulajdonképpen a flódnihoz nagyon hasonlít, azzal a különbséggel, hogy még egy réteggel ( túró ) gazdagabb a töltelék és a töltelékek mindegyike duplán kerül a süteménybe. 
Viszont csak akkor nevezhetjük ezt a süteményt prekmurska gibanicának, ha a készítése során betartjuk védettségi követelményeket. Én egy kicsit módosítottam rajta, de szerintem ugyanolyan finomra sikerült, mint a szlovéniai társa. 

»HOZZÁVALÓK«
Omlós tészta :
- 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, csipet só, csipet cukor,  hideg víz
Töltelékek : 
Almás :
- 1 kg alma, 3 - 4 ek cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tk őrölt fahéj
Túrós :
- 50 dkg túró, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás
Mákos : 
- 30 dkg őrölt mák, 10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, kb 1 , 5 dl tej
Diós :
- 30 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, kb 1 , 5 dl tej 
továbbá : - 2 cs réteslap
    - 1 tojás, 1 kis pohár tejföl

  • A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal annyi vízzel összegyúrjuk, hogy összeálljon a tészta. majd átlátszó fóliába tekerve hűtőbe tesszük. 
  • Az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük,  állni hagyjuk, majd a levétől alaposan kinyomkodjuk. Azután hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat.
  • A túrós töltelék hozzávalóit krémesre keverjük. A mákoshoz, a darált mákot egy tálba tesszük és elkeverjük benne a citrom héját. A tejet a cukrokkal felforraljuk, majd leforrázzuk vele a mákot. A diós tölteléket is úgy készítjük mint a mákosat.
  • ÖSSZEÁLLÍTÁS : Az omlós tésztát egy kb 20 x 30 cm - es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, elkenjük rajta a mákos töltelék felét, majd betakarjuk 2 réteslappal, ( a túllógó széleket a töltelékre hajtjuk ) azután lekenjük vékonyan a tojásos tejföl keverékével. Erre kerül a túrós töltelék fele, ismét 2 réteslap, kenés, erre simítjuk a diós töltelék felét, ismét 2 réteslap, kenés és végül az almás töltelék fele. Betakarjuk ismét 2 réteslappal és megkenjük vékonyan a tejfölös tojással. A rétegezést ismét elvégezzük, majd a tetejét betakarjuk a megmaradt réteslapokkal, lekenjük  és 160 °C - on kb 1 órán át sütjük.
  • Sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd hosszúkás szeletekre vágjuk és porcukorral meghintve kínáljuk. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése