,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2018. november 6., kedd

~ GESZTENYÉS CSOKOLÁDÉS BABKA ~














»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 45 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 1 mk só
- 3 ek porcukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 2 tojássárgája
- kb 2 dl langyos tej 
Gesztenyés töltelék :
- 25 dkg gesztenyemassza
- 2 - 3 ek tejszín
- 2 ek rum
Csokoládés töltelék :
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg lágy vaj
- 2 ek porcukor
- 1 ek kakaópor
- 1 narancs reszelt héja
Szirup :
- 2 ek cukor
- fél narancs leve
- 50 ml víz

  • A tésztához 1 dl tejet 1 tk cukorral meglangyosítunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, a porcukrot, azután a közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és a vajat, majd elkezdjük összeállítani, kis adagokban hozzáöntve a tejet. Az egészet lágy tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  • A kiengedett gesztenyét krumplinyomón áttörjük, majd krémesre keverjük a rummal és a tejszínnel. 
  • A csokoládés töltelékhez a vajat összekeverjük a porcukorral és a kakaóporral. A csokoládét apró darabokra vágjuk. 
  • A megkelt tésztát kétfelé osztjuk, majd enyhén lisztezett deszkán mindkét részt kb 30 * 40 cm - es nagyságúra nyújtjuk. Az egyik tésztarészre rákenjük a gesztenyemasszát, azután a hosszabbik oldala mentén feltekerjük mint a bejglit. A másik tésztarészre rákenjük a vajas kakaós krémet, rászórjuk a csokidarabkákat és ráreszeljük a narancshéjat, ezt is feltekerjük.
  • A két rúd közepét, úgy 3 / 4 - ed részig egy éles késsel bevágjuk, majd a két rudat egymás mellé tesszük, a végét összecsípjük és összefonjuk úgy, hogy a vágott rész mindig felül legyen. A fonat két végét a tészta alá hajtjuk és egy sütőpapírral bélelt formába ( kb 14 * 30 cm ) helyezzük. Letakarva 30 percig kelesztjük, majd 180 °C - on kb 30 perc alatt megsütjük.
  • A narancslevét a cukorral és a vízzel szirupos állagúra forraljuk, majd a kalácsot a sütőből kivéve, azonnal meglocsoljuk vele.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése