,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2018. november 8., csütörtök

~ SZEDRES JOGHURTOS SAJTTORTA ~


 Így az ősz derekán egy könnyed nyárt idéző sajttortát készítettem, a szeder is úgy, mint a többi bogyós társai a málna, áfonya, ribizli szinte egész évben kapható, igaz nem olyan zamatosak mint a nyári szezonban.
Az egyik receptes újság címlapján találkoztam ezzel a tortácskával, igaz ott mentesen volt elkészítve. Ha pedig friss szedret nem kapunk, jó a mélyhűtött és másfajta bogyós gyümölcs is. 

»HOZZÁVALÓK«
Kekszes alap :
- 18 dkg zabkeksz
- 9 dkg olvasztott vaj
Szederes rész :
- 20 dkg szeder  + a díszítéshez
- 6 dkg cukor
- 1 / 2 citrom leve
- 8 g zselatinpor 
- 30 ml víz
Joghurtos rész :
- 25 dkg mascarpone
- 150 ml görög joghurt
- 150 ml habtejszín
- 10 dkg porcukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 15 g zselatinpor
- 50 ml víz

  • A kekszet késes aprítóval morzsásra aprítjuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal és egy 18 cm - es kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk. A tortakarika belsejére pedig sütőpapírt vagy vax papírt helyezünk.
  • A szedret botmixerrel kissé összetörjük, a cukorral és a citromlével összefőzzük, majd hozzákeverjük a vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint. Azután 2 /3 - 1 / 3 - ad részre osztjuk.
  • A krémsajtot a porcukorral, a joghurttal és a tejszínnel simára keverjük majd ízesítjük vaníliával ( fontos, hogy szoba hőmérsékletűek legyenek ! ) A vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint a krémsajtos részhez keverjük, majd három egyforma részre osztjuk.
  • A szederpüré 2 / 3 - át összekeverjük az egyik krémsajtos keverékkel és a kekszes alapra öntjük. A megmaradt szederpürét elkeverjük a következő krémsajtos résszel és lassan csorgatva a formában lévő szedres rész közepére öntjük.  ( úgy mint a zebratortánál ) A megmaradt  krémsajtos résszel  pedig szintén így járunk el. Egy fogpiszkálóval összecirmozzuk a tetejét és pár órára vagy egy éjszakára hűtőben dermesztjük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése