,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2019. január 23., szerda

~ FORDÍTOTT ALMATORTA FAHÉJAS TEKERCSEN ~



»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 50 dkg liszt
- 2 , 5 dkg friss élesztő
- 2 ek porcukor
- 1 kk só
- 1 tojássárgája
- 3 dkg olvasztott vaj
- kb 2 , 5 - 3 dl langyos tej
Töltelék :
- 5 dkg lágy vaj
- 10 dkg barnacukor
- 2 - 3 tk fahéj
Karamellás alma :
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- csipet só
- kb 5 - 8 alma

  • Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos tej és 1 tk cukor keverékébe, majd hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót és a porcukrot, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a vajat és a tojássárgáját. A tejet kis adagokban hozzáöntve közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
  • A meghámozott almákat kétfelé - vagy negyedekbe vágjuk, a magházukat eltávolítjuk. A cukrot egy nagyobb serpenyőben világosra karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, a sót és az almát. Kb 5 percig rotyogtatjuk, közben átforgatjuk az almákat, hogy mindenhol befedje a karamell. Azután egy kivajazott kb 22 cm - es forma aljába kirakjuk az almákat a vágott felükkel felfelé és rácsurgatjuk a visszamaradt karamellt.
  • A megkelt tésztát kétfelé osztjuk és mindkét részt kb 45 x 32 cm - es nagyságúra nyújtjuk, lekenjük vajjal, majd egyenletesen megszórjuk  fahéjas cukorral. A tésztát 4 - 4 egyforma csíkra vágjuk ( így kapunk 8 db, 8 cm széles tésztacsíkot ) az első csíkot feltekerjük, majd a csigát rátesszük a második csík elejére és együtt feltekerjük. Így teszünk amíg elnem fogynak a tésztacsíkok, a végére egy nagy tekercset fogunk kapni és letakarva 30 percig pihentetjük, majd ráhelyezzük az almára. Kicsit ellapítjuk és 180 °C - on kb 40 - 45 percig sütjük. 
  • Ha a torta megsült, azonnal egy nagyobb tányérra borítjuk és hagyjuk kihűlni.

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése