,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2019. október 31., csütörtök

~ KARAMELLÁS ALMÁVAL TÖLTÖTT KELT ALMA ~



»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 30 dkg liszt
- 2 ek porcukor
- 10 g porélesztő
- 25 g olvasztott vaj +  a kenéshez 
- csipet só
- 1 tojássárgája
- kb 150 ml langyos tej
Töltelék : 
- 2 - 3 db alma
- 1 ek vaj
- 3 ek barna cukor + a szóráshoz
- 1 kk őrölt fahéj

  • A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük. Ezután 12 egyforma gombóccá osztjuk, mindegyiket kigömbölyítjük és letakarva ismét 30 percig kelesztjük.
  • Az almáknak kikaparjuk a magházat , majd kisebb kockákra vágjuk. Egy lábasban vajat hevítünk rádobjuk az almát és megszórjuk cukorral, fahéjjal, majd alacsony lángon addig főzzük amíg az egész besűrűsödik ( kb 20 perc ). A kosárkaformákat kivajazzuk és behintjük liszttel. 
  • A tésztagombócokat 10 cm - es körré lapítjuk, mindegyik közepébe 1 - 1 kanál tölteléket helyezünk, megszórjuk barna cukorral és a széleket összecsipkedjük. Labdává formázzuk  és a formába helyezzük. Letakarva ismét 30 percig kelesztjük, ezután lekenjük a tetejüket olvasztott vajjal, mindegyik közepét ujjunkkal benyomjuk és egy - egy vékonyka  fahéj darabkát szúrunk bele. 180 °C - on kb 20 - 25 perc alatt megsütjük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése