,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2019. november 16., szombat

~ ALMATORTA ~



»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 3 tojás - szétválasztva
- 10 dkg cukor
- 1 dl tej
- 1 dl étolaj
- 18 dkg liszt
- 1 / 2 tasak sütőpor
- csipet só
Töltelék :
- 7 - 8 db kisebb alma
- kb 10 dkg mazsola
- 3 ek barna cukor
- 1 - 2 tk őrölt fahéj + díszítéshez
Krém :
 - 3 dl tej
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 15 dkg lágy vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor

  • Az almákat meghámozzuk, kikaparjuk a magházat és 2 db - ot vékonyan felszeletelünk, majd egy kivajazott 18 - 20 cm - es kapcsos tortaforma aljába lerakjuk.
  • A  többi almát hosszában kettévágjuk a  magház részét egy karalábévájóval kimélyítjük és összeillesztve, állítva belehelyezzük a formába. Hogy szép egyenesen álljanak, az almák alját egyenesre vágjuk.  ( nekem 6 kisebb alma fért bele a formába ). A mazsolát a cukrot és a fahéjat összekeverjük és egy kiskanál segítségével betöltjük az alma  mélyedésekbe, ezután 180 °C - os sütőben 35 percig sütjük. 
  • A tésztához a tojásfehérjét a sóval habbá verjük. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük, a tejet, az olajat és a sütőporral vegyített lisztet. A fehérjét óvatosan a tojásos masszához forgatjuk és ráöntjük az elősült almára. Kb 35 - 40 percig - tűpróbáig sütjük. ( ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le fóliával ) 
  • A krémhez megfőzzük a tejben a pudingot. A vajat a cukrokkal kihabosítjuk , majd tovább habosítjuk a kihűlt pudinggal. 
  • Ha a torta megsült a formában hagyjuk 10 percig hűlni, majd rácsra borítva teljesen  kihűtjük. ( Így az almás rész lesz felül erre kenjük, majd a krémet ) A krémből keveset félre teszünk, a többivel  körbekenjük a torta oldalát és a tetejét, a félretett krémet csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és rózsákat nyomunk a torta  tetejére, majd meghintjük fahéjjal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése