,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2019. november 15., péntek

~ SÜTŐTÖKÖS POGÁCSA ~















»HOZZÁVALÓK«
- 50 dkg liszt
- 25 g friss élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kk cukor
- 10 dkg margarin
- 15 dkg reszelt sajt
- 15 dkg sült sütőtökpüré
- 1 tojás
- tejföl
- 1 / 2 ek só - vagy ízlés szerint
továbbá :
- 1 tojás - a kenéshez
- tökmag - a szóráshoz

  • Az élesztőt a langyos tej és a cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Ezután hozzáadjuk a reszelt sajtot, a felfutott élesztőt, a tojást, a tökpürét és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Alaposan összegyúrjuk és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. 
  • A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kb 2 cm - es vastagságúra nyújtjuk, majd  egy éles késsel átlósan bevagdossuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
  • A tetejüket lekenjük tojással és megszórjuk tökmaggal. 30 perc kelesztés után 180 °C - os sütőben szép pirosra sütjük. 


3 megjegyzés:

  1. Az nem gond hogy a receptben nem szerepel a só mennyisége, mert nagyjából az ember úgyis tudja. De valahogy a sok zsiradéktól, vajtól, sajttól ez szinte képtelen rendesen megkelni, így teljesen ehetetlen lett a végeredmény. Talán ha a vajat később puhán vagy olvasztva teszi hozzá valaki, akkor lenne esélye megkelni a tésztának, így, ezzel a módszerrel sajnos nem működik. Bánom, hogy kipróbáltam, jó sok idő, energia és hozzávaló ment pocsékba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen !
      Mint a lépen is látható nekem működött, természetesen nem óriási puffancsokra kell számítani. Az élesztő csak lazít rajta,a zsíradékot pedig mindegy, hogy mikor teszi bele az ember. Sajnálom hogy nem sikerült, talán sütőporral meglehet próbálni. A sót javítottam, szerintem nem sok idő és energia kell hozzá.

      Törlés
  2. Tökéletes recept nagyon köszönöm aki tud kelt tésztát sütni annak nem probléma.

    VálaszTörlés