- 35 dkg liszt
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 kk só
- 7 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
2 ek keserű kakaópor
- 10 g instant kávé ( pl. Nescafé )
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
- kb 150 ml tej
továbbá :
- 1 tojássárgája + 1 ek tej - a kenéshez
- mandulapehely - a szóráshoz
- A kávét 1 dl forró tejben simára keverjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a kakaóport, az élesztőt, a porcukrot, a sót, a vaníliás cukrot, az olvasztott vajat, a tojást, a feloldott kávét és a tejet, majd az egészet alaposan összegyúrjuk. A tésztát kb 60 percig kelesztjük.
- A megkelt tésztát 3 gombócra osztjuk, mindegyikből kb 25 cm - es rudat sodrunk, összefonjuk és egy sütőpapírral bélelt kalácssütő formába ( kb 22 cm hosszú ) helyezzük. Letakarva ismét 60 percig kelesztjük, ezután lekenjük a tetejét a tejes tojássárgájával és megszórjuk mandulapehellyel.
- 180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük ( kb 30 perc )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése