,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2020. március 30., hétfő

~ TANJONG KALÁCS ~




»HOZZÁVALÓK«
Tanjonghoz :
- 1 dl tej
- 2 dkg liszt
tésztához :
- 35 dkg liszt
- 15 g friss élesztő
- 2 ek porcukor
- 1 tojássárgája 
- 1 kk só
- 25 g lágy vaj
- kb 1 , 5 dl langyos tej
továbbá : - 1 tojássárgája + pici víz - a kenéshez

  • A tanjonghoz a tejben ismára keverjük a lisztet, majd alacsony lángon, állandóan kevergetve sűrű péppé főzzük.
  • Az élesztőt 1 tk cukor és 1 dl tej keverékében felfuttatjuk, a lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, a porcukrot, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját a tanjongot, a vajat, a tejet és alaposn kidagasztjuk. A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. 
  • A megkelt tésztát 3 egyforma gombóccá osztjuk, majd mindegyiket kb 50 - 55 cm  hosszú rúddá sodorjuk, ezután megfonjuk a kalácsot. Sütőpapírral bélelt formába helyezzük, a tetejét lekenjük a vizzel elkevert tojássárgájával és kb 30 percig kelesztjük. 
  • 180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük. ( kb 35 perc ) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése