»HOZZÁVALÓK«
Tanjonghoz :
- 1 dl tej
- 2 dkg liszt
tésztához :
- 35 dkg liszt
- 15 g friss élesztő
- 2 ek porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 kk só
- 25 g lágy vaj
- kb 1 , 5 dl langyos tej
továbbá : - 1 tojássárgája + pici víz - a kenéshez
- A tanjonghoz a tejben ismára keverjük a lisztet, majd alacsony lángon, állandóan kevergetve sűrű péppé főzzük.
- Az élesztőt 1 tk cukor és 1 dl tej keverékében felfuttatjuk, a lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, a porcukrot, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját a tanjongot, a vajat, a tejet és alaposn kidagasztjuk. A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát 3 egyforma gombóccá osztjuk, majd mindegyiket kb 50 - 55 cm hosszú rúddá sodorjuk, ezután megfonjuk a kalácsot. Sütőpapírral bélelt formába helyezzük, a tetejét lekenjük a vizzel elkevert tojássárgájával és kb 30 percig kelesztjük.
- 180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük. ( kb 35 perc )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése