,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2020. április 7., kedd

~ HÁROMLEKVÁROS KALÁCS ~



»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 45 dkg liszt
- 25 g friss élesztő
- 1 kk só
- 8 dkg porcukor
- 4 dkg olvasztott vaj
- 1 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- kb 2 - 3 dl langyos tej
töltelék :
- 3 - 4 ek barack, szilva és málnalekvár
továbbá : - 1 tojás - a kenéshez

  • Az élesztőt 1 tk cukor és 1 dl langyos tej keverékében felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, a porcukrot, a citrom héját, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a vajat, a tojássárgáját és a tejet. Ezután az egészet hólyagosra dagasztjuk és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. 
  • A megkelt tésztát három részre osztjuk, mindegyik tésztagombócot kb 20 * 40 cm - es nagyságúra nyújtjuk, megkenjük, a háromféle lekvárral és feltekerjük, mint a bejglit. A három tésztacsíkot egymás mellé fektetjük, az egyik végét összecsípjük és kaláccsá fonjuk. A végeket a tészta alá hajtjuk és egy sütőpapírral bélelt kalácssütőformába helyezzük. 
  • A tetjét lekenjük enyhén felvert tojással és 45 percig kelesztjük, majd 180 °C - ra melegített sütőben szép pirosra sütjük. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése