»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
-50 dkg liszt
- 25 g friss élesztő
- 3 ek porcukor
- 1 kk só
- 1 tojássárgája
- 3 dkg olvasztott vaj
- kb 2 , 5 dl langyos tej
Töltelék :
- 6 dl tej
- 1 , 5 tasak vaníliás pudingpor
- 1 tojássárgája
- kb 10 dkg cukor
- 40 dkg meggybefőtt
továbbá : - 1 tojás - a kenéshez, cukor - a szóráshoz
- A tésztához, az élesztőt kevés langyos tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót a porcukrot, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, a vajat és tejet, majd ruganyos tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- 1 dl tejben elkeverjük pudingport és a tojássárgáját, a maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a pudingporos tejet és alacsony lángon, kevergetve sűrű krémmé főzzük. Még melegen hozzákeverjük a cukrot.
- A megkelt tésztát kb 32 * 40 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, elkenjük rajta a langyosra hűlt pudingot és eloszlatjuk rajta a meggyet. A tésztát 4 egyforma csíkra vágjuk - így 4 db, 40 * 8 cm - es darabunk lesz -. Az első tésztacsíkot feltekerjük, majd ráillesztjük a második tésztacsík széléra és már ezzel együtt tekerjük. Az így kapott csigát ismét a harmadik tésztacsík elejére helyezzük és ismét feltekerjük. Végül a tekercset az utolsó tésztacsíkkal is feltekerjük.
- A csigát sütőpapírral bélelt kb 26 cm - es kapcsos tortaformába helyezzük, a tésztaszéleket lekenjük enyhén felvert tojással, megszórjuk cukorral és letakarva kb 30 percig kelesztjük, majd 180 °C - ra melegített sütőben pirosra sütjük.
Igazán csodálatosan néz ki, nagyszerű! :-)
VálaszTörlésNagyon guszta és finom:)
VálaszTörlés