»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 40 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1 / 2 kk só
- 10 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 50 ml étolaj
- 1 tojássárgája
- kb 2 , 5 dl langyos víz
töltelék :
- 3 db édes alma
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 ek cukor
- 1 ek búzadara - szükség esetén
tetejére :
- 1 tojássárgája, 1 tk víz
- mák
- 1 dl langyos víz és 1 tk cukor keverékében belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. A liszet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a cukrokat, a sót, a felfutott élesztőt, az olajat és a tojássárgáját, majd annyi vizet adagolunk hozzá, hogy kicsit ragacsosabb tésztát kapjunk. Kézzel, vagy géppel kidagasztjuk és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Az almákat meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd alaposan kinyomkodjuk a levétől, ízesítjük - ha nagyon lédús az alma, kevés darával sűtíthetjük.
- Ha a tészta megkelt, 4 egyforma részre osztjuk, és mindegyiket kb 55 cm hosszú ovális alakúra nyújtjuk, a tészták közepén elosztlatjuk az almát és feltekergetjük. A széleket összecsípjük, kissé átsodorjuk, majd megfonjuk a kalácsot. ( Segítség a fonáshoz : itt )
- Az összefont kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük , lekenjük a tetejét a vízzel elkevert tojássárgájával és hagyjuk rajta megszáradni. 30 percig még kelesztjük, majd sütés előtt mégegyszer átkenjük a tetejét és megszórjuk mákkal. 180 °C - ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése