»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 35 dkg liszt
- 2 ek porcukor
- csipetnyi só
- 2 dkg friss élesztő
- 5 dkg olvsztott vaj
- 1 tojás
- kb 1 , 5 dl langyos tej
- 1 tk cukor
Töltelék :
- 15 dkg darált mák
- 15 dkg darált dió
- 2 dl víz
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek rum
- 2 ek baracklekvár
tetejére : - 1 tojás - a kenéshez
- A tésztához 1 dl langyos tej és a cukor keverékében felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk elvegyítjuk benne a sót és a porcukrot, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a tojást, az olvasztott vajat és annyi tejet, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Jól kidagasztjuk, majd letakarva a duplájára kelesztjük.
- A töltelékhez, a vizet a cukorral, vaníliás cukorral szirupos állagúra forraljuk. A mákot citromhéjjal, mazsolával, a diót rummal, mazsolával ízesítjük, majd leforrázzuk a sziruppal. Mindkét töltelékhez hozzákeverünk 1 - 1 ek lekvárt és teljesen kihűtjük.
- A megkelt tésztát liszetezett felületen kb 50 * 40 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, a tészta hosszabbik felére rákenjük a diós, a másik felére pedig a mákos tölteléket és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A rudat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük enyhén felvert tojással és kb 25 percig kelesztjük. Ezután pár helyen egy hústűvel megszurkáljuk és 180 °C - ra melegített sütőben, szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése