- 30 dkg liszt
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 25 g friss élesztő
- 1 / 2 ek só
- 1 kk cukor
- 15 dkg répa
- 1 tojássárgája
- 3 dkg olvasztott vaj
- kb 2 dl langyos tej
tetejére :
- 1 tojás, zabpehely
- Az élesztőt kevés tej és a cukor keverékében felfuttatjuk. A répát kislyukú reszelőn lereszeljük enyhén sózzuk, majd 10 percig állni hagyjuk, ezután kinyomkodjuk a levétől. A liszteket összevegyítjük, hozzáadjuk a sót a répát a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, a vajat és a tejet, majd alaposan kidagasztjuk. A tésztát letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Ha a tészta megkelt két egyforma gombócra osztjuk és mindegyikből kb 70 cm - es rudat sodrunk. A tésztarúd végeit összecsípjük, összecsavarjuk, majd csigaalakba tekerjük. A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük a tetejét enyhén felvert tojással és megszórjuk zabpehellyel. 30 perc kelesztés után 180 °C - on szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése