»HOZZÁVALÓK«
- 45 dkg liszt, 25 g friss élesztő, 5 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor, csipet só, 2 ek rum
- 2 tojássárgája, 1 narancs reszelt héja, 8 dkg olvasztott vaj
- 2 - 3 dl langyps tej, kb 30 dkg aszalt szilva
tetejére :
- 1 tojássárgája, 1 ek baracklekvár, 1 ek rum
- Az élesztőt 1 dl tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, a cukrokat, a felfutott élesztőt, a tojássárgájával elkevert rumot, a narancshéjat, hozzáöntjük a tejet és elkezdjük dagasztani. Ezután 2 - 3 adagban hozzádolgozzuk a vajat. A tésztát letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- A szilvákat elnegyedeljük.
- Ha a tészta megkelt, 3 gombócra osztjuk, kigömbölyítjük és letakarva még 20 percig kelesztjük. Ezután mindegyik gombócot 15 * 40 cm - es nagyságúra nyújtjuk és elterítjük rajta a szilvát. Mindegyik tésztacsíkot a szélesebbik felénél fogva feltekerjük és hármas fonással összefonjuk, a végeket a kalács alá hajtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe vagy formába helyezzük.
- Lekenjük a tetejét tojássárájával és 20 percig kelesztjük, ezután 180 °C - ra melegített sütőben kb 35 - 40 percig sütjük. Ha a kalács megsült azonnal lekenjük a tetejét a rummal elkevert lekvárral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése