»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 3 tojás, 1 tojássárgája, 16 dkg cukor
- 1 kk vaníliakivonat vagy 1 tasak vaníliás cukor
- 20 dkg lágy vaj / margarin, csipet só
- 2 dl joghurt, 1 / 2 tasak sütőpor, 30 dkg liszt
- a puncsban ázott mazsola
- 1 narancs reszelt héja
Puncs :
- 1 filter feketetea ( pl. earl grey ) 1 dl víz
- 2 dl félédes vörösbor, 1 narancs leve
- 10 dkg cukor, 1 kk vaníliakivonat, 10 dkg mazsola
- 1 fahéjrúd, 2 - 3 db szegfűszeg
tetejére :
- 1 tojásfehérje, kb 15 dkg porcukor
- 2 ek málnaszörp, pár csepp piros életszínező
- A puncshoz leforrázzuk a teafiltert, a bort egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, a narancs levét, a teát, a vaníliát, a mazsolát és az egészet összeforraljuk. Leszűrjük, a mazsolát alaposan lecsöpögtetjük.
- A sütőt 175 °C - ra előmelegítjük. A tésztához a vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd egyesével hozzádolgozzuk a tojásokat, hozzáadjuk a joghurtot, a narancs héját, a sütőporral vegyített lisztet és a mazsolát. A masszát egy szilikonos - ennek hiányában kivajazott és belisztezett - kb 2 l - es kuglófformába szedjük és 50 - 60 perc alatt - tűpróbáig sütjük.
- Ha a kuglóf megsült , a formába hagyjuk 10 percig, majd rácsra borítjuk és kisebb adagokban meglocsoljuk kb 1, 5 - 2 dl punccsal, hogy azt a tészta jól beszívja. Ezután teljesen kihűtjük.
- A tetejére a tojásfehérjét kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a szörpöt, a szinezéket és rácsurgatjuk a kuglóf tetejére. Tetszés szerint díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése