»HOZZÁVALÓK«
Piskóta :
- 3 tojás, 11 dkg cukor, 1 tasak puncsos pudingpor ( főzős )
- csipet só
Töltelék :
- 3 dl tej, 1 tasak vaníliás pudingpor
- 3 porcukor, 2 ek mazsola, 5 dkg étcsokoládé, 2 dl tejszín
- 2 ek rum vagy aroma - ízlés szerint, 1 cs habfix
- a piskóta szélei felkockázva
tetejére :
- 1 tojásfehérje, 2 ek málnaszörp
- kb 15 - 20 dkg porcukor, piros vagy rózsaszín ételszínezék ( legjobb a gél állagú )
- 1 - 2 ek baracklekvár
- A piskótához a sütőt 180 °C - ra előmelegítjük, egy kb 30 * 30 cm - es tepsibe sütőpapírt vágunk.
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval félig felverjük, majd tovább verve 2 - 3 részletben hozzászórjuk a cukrot és kemyény habbá verjük. Ezután hozzákeverjük a tojásárgáját és hozzászitáljuk a pudingport. A masszát a tepsibe simítjuk és kb 12 - 15 perc alatt megsütjük.
- A kihűlt piskóta széleit ujjnyi szélességben levágjuk, a piskótalapot pedig középen kettévágjuk.
- A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk rumba, a tejben megfőzzük a pudingot, majd hozzákeverjük a csokoládét, a mazsolát és a rumot, majd kihűtjük. A tejszínt a félig felverjük, majd tovább verve 2 részletben hozákeverjük a porcukrot, majd a habfixet. A pudingot átkeverjük, majd összeforgatjuk a tejszínnel és hozzákeverjük a piskótát is.
- A krémmel betöltjük a piskótalapot és a tetejét vékonyan bekenjük lekvárral.
- A tetejére a tojásfehérjét kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a szörpöt és a színezéket ( tetszés szerint, a kívánt szín eléréséig ) Jó sűrű de még kenhető állagot kell hogy kapjunk. Amikor már a lekvárt beszívta a piskóta, a mázat elsimítjuk a sütemény tetején. ( Díszítés : keveset a mázból félreteszünk és tovább élénkítjük a színezékkel, majd egy keményebb nylon tasakban kanalazzuk, a csücsköt levágjuk és tetszés szerint rácsurgatjuk a mázra kb 2 óra múlva. A süteményt egy éjszakán át hűtőben pihentetjük, majd forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése