Március 19 -e különleges dátum Olaszországban, hiszen ekkor ünneplik Szent József és Apák napját is és az ország számos cukrászdájának kirakata megtelik az ízletes, hagyományos zeppollal . A choux tésztafánkok leghagyományosabb változata cukrászkrémmel és szirupos fekete cseresznyével van töltve, porcukorral megszórva.
»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
180 ml víz, csipet só, 5 dkg vaj
- 3 tojás, 15 dkg liszt
Krém :
- 2 tojássárgája, 250 ml tej, 8 dkg cukor
- 1 tk vaníliakivonat , 5 dkg liszt
továbbá :
- szirupban eltett amaréna meggy
- A tésztához a sütőt 200 °C - ra melegítjük. A vizet a cukorral, sóval, vajjal felforraljuk, hozzászórjuk a lisztet és addig főzzük ( égetjük ) amíg a tészta egy golyóvá össze nem áll. Azután a tűzről levéve a masszát kissé hagyjuk lehűlni és egyesével, egy kézi mixerrel hozzákeverjük a tojásokat.
- A tésztát sima / vagy csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsibe, kb 6 cm - es dupla köröket nyomunk belőle úgy, hogy a második körréteg beljebb legyen mint az alsó.
- A fánkokat 20 percig sütjük, majd a hőfokot 170 °C - ra visszavéve, további 10 - 15 percig még sütjük. Ha a fánkok megsültek, a sütőajtót egy fakanállal kitámasztjuk és hagyjuk még legalább 15 percig száradni.
- A krémhez 1 dl tejben simára keverjük a tojássárgáját, a lisztet és a cukrot, a maradék tejet felforraljuk, majd a tojásos keverékhez öntjük, visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a vaníliát és alacsony lángon, állandó kevergetés mellett krémmé főzzük. A kihűlt krémet csillagcsővel ellátott habzsákba szedjük és a fánkok közepére nyomunk belőle. Meggyszemekkel ás porcukorral megszórva díszítjük.
Megjegyzés : A fánkok olajban is kisüthetők, amikor kinyomtuk a masszát, a sütőpapírt a massza körül körbe vágjuk és úgy helyezzük az olajba, hogy a papír felfelé legyen, majd pár perc múlva lehúzzuk a msszáról a papírt és úgy sütjük mindkét oldalát szép aranybarnára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése