»HOZZÁVALÓK«
- 50 dkg liszt, 1 kk só, 3 ek porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor, 2 dkg friss élesztő
- 2 tojás, 1 tojássárgája, 5 dkg lágy vaj
- kb 2 - 2 , 5 dl langyos tej, 1 tk cukor
- 10 - 10 dkg mazsola és aszalt vörösáfonya
- Az élesztőt kevés tej és a cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitájuk, elvegyítjük benne a sót, a porcukrot, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, 1 tojást és 1 tojássárgáját, a tejet és összegyúrjuk. Végül beledolgozzuk a vajat is, ezután alaposan kidagasztjuk, majd a duplájára kelesztjük.
- A gyümölcsöket felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd összeforraljuk, ezután leszűrjük és félretesszük.
- Ha a tészta megkelt 4 gombócra osztjuk, majd a gombócokat további 4 részre vágjuk, kigömbölyítjuk és 15 percig pihentetjük. Ezután a gombócokat kb 20 cm - es hurkává sodorjuk, majd oválisra lapítjuk és 1 - 1 evőkanálnyi gyümölcsöt teszünk rá és feltekerjük. Kissé átsodorjuk és a képen látható módon megfonjuk. A végeket a kalács alá hajtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
- Ha elkészültünk a 4 kaláccsal, lekenjük a tetejüket enyhén elhabart tojással és 20 perc kelesztés után 180 °C - ra melegített sütőben, szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése