,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2023. április 3., hétfő

~ SONKÁS CSIGAKENYÉR ~




 »HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 60 dkg liszt, 1 / 2 ek só, 25 g friss élesztő, 1 tojássárgája
- 1 tk cukor, 50 ml étolaj, 1 dl langyos tej, kb 2 dl langyos víz
töltelék :
- 15 dkg szendvicssonka, 20 dkg vaj / margarin
továbbá :
- 1 tojás - a kenéshez
- szezám és lenmag - a szóráshoz

  • A tejben elkeverjük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet összevegyítjük a sóval, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat, a tojássárgáját és annyi vizet öntünk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Ezután alaposan kidagasztjuk és a duplájára kelesztjük. 
  • A megkelt tésztát kb 30 * 30 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, megkenjük a vaj 1 / 3 - ával, megszórjuk a felaprított sonka szintén 1 / 3 - ával és feltekerjük. 10 perc pihentetés után a tésztát újra kinyújtjuk ( 30 * 50 cm ) megkenjük a maradék vaj és sonka felével és a rövidebbik oldal mentén szintén feltekerjük. 
  • A tésztát szintén 10 percig pihentetjük, ezután 50 * 40 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, megkenjük a maradék vajjal, rászórjuk a sonkát és a hosszabbik oldal mentén feltekerjük. A rudat 30 * 60 cm - es nagyságúra ismét kinyújtjuk, a hosszabbik oldal mentén feltekerjük és ujjnyi szeletekre vágjuk. 
  • A csigákat állítva egymás mellé, két sorban sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 20 percig kelesztjük, majd lekenjük a tetejüket tojással és megszórjuk magokkal. 180 °C - ra melegített sütőben, kb 20 - 25 perc alatt pirosra sütjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése