,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2023. április 3., hétfő

~ AJVÁROS TEKERCS ~



»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 5 tojás, 5
 ek tej, 5 ek liszt, 3 ek ajvár
- 1 kk só, 1 / 2 tasak sütőpor
töltelék :
- 25 dkg natúr vajkrém, 2 főtt tojás
- 15 dkg sonka, 3 - 4 db kisebb csemegeuborka
- só, bors - ízlés szerint
ajvár :
- 1 padlizsán, 3 db kápia paprika, 1 kisebb fej fokhagyma
- 1 paradicsom, só, bors, 50 ml olívaolaj,
vagy : kész bolti ajvár 

  • Az ajvárhoz a padlizsánt megszurkáljuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd 200 °C - on, kb 40 percig pépesre sütjük, kb 20 perc eltelte után  mellé rakjuk a paprikákat, a paradicsomot és egy fej fokhagymát. A padlizsánt és a paprikát időnkét megforgatjuk. 
  • Ha a zöldségek megsültek, a paprikát egy zacskóba helyezzük és megvárjuk amíg kihűl, majd kicsumázzuk és eltávolítjuk a héját. A  padlizsán húsát egy tálba kaparjuk, majd hozzáadjuk a kinyomott fokhagymát, a paradicsomot, a paprikát, az olajat és egy botmixerrel pürésítjük. Végül ízlés szerint ízesítjük. 
  • A tésztához a tojást szétválasztjuk, a fehérjét a sóval habbá verjük, a sárgákat a tejjel, ajvárral, liszttel, sütőporral  kikeverjük, majd összeforgatjuk a tojáshabbal. A masszát sütőpapírral bélelt ( 30 * 35 cm ) tepsibe simítjuk és kb 25 perc altt megsütjük. Konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt és a konyharuhával együtt feltekerjük.
  • A töltelékhez a tojást,  uborkát nagylyukú reszelőn lereszeljük, a sonkát apróra vágjuk és hozzáadjuk a vajkrémhez, sóval, borssal ízesítjük, majd a kihűlt, kitekert tésztára kenjük és visszatekerjük. Sütőpapíba csomagoljuk és pár órán - vagy egy éjszakán át pihentetjük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése