»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, csipet só
- 10 dkg porcukor, 1 kk sütőpor
- 1 citrom reszelt héja, 1 tojássárgája
- kevés hideg víz - szükség esetén
Sárgarépadzsem :
- 50 dkg sárgarépa, 1 narancs leve
- 25 dkg cukor, 1 / 2 kk citromsav vagy citrompótló
- 1 / 2 cs 3 : 1 - ben dzsemfix
- A dzsemhez a megpucolt répát apró kockákra vágjuk vagy lereszeljük, majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a citromsavat és addig főzzük amíg a répa megnem puhul, majd leszűrjük.
- Ezután egy botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a cukrot, a narancslét és alacsony lángon, állandó kevergetés mellett addig főzzük amíg elkezd sűrűsödni - nálam kb 35 perc volt - Vigyázat mert nagyon köpköd ! - ezért érdemes egy fedővel letakarni és magasabb fazékban főzni.
- Miután már kellő sűrűnek talaljuk, akkor hozzákeverjük a dzsemfixet és még 5 percig főzzük. A kész dzsemet üvegbe töltjük és hagyjuk kihűlni.
- A linzertésztához, a száraz hozzávalókat összeszitáljuk, majd elmorzsoljuk benne a margarint vagy vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk. A tésztát folpackba legalább 60 percig hűtőben pihentetjük, majd lisztezett deszkán kb 4 - 5 mm - vasatgságúra kinyújtjuk és linzerszaggatóval kiszúrjuk.
- A kiszúrt tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és 200 °C - os sütőben, kb 12 perc alatt halványra sütjük. Akkor lesz jó, ha tészta szélei már elkezdenek barnulni.
- A répadzsemet egy habzsákba töltjük a sima linzerek közepére nyomunk belőle, a lyukasat pedig rányomjuk. Porcukorral megszórjuk és zárható dobozban egy éjszakán át pihentetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése