»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 45 dkg liszt, 15 dkg édesburgonyapüré, 1 kk só
- 7 g instant élesztő, 1 tojás, 50 ml étolaj
- kb 2 dl langyos tej
Töltelék :
- 15 dkg darált dió, 15 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja, 1 tk őrölt fahéj
- kb 2 dl tej, 3 ek cukor, 1 tasak vaníliás cukor
- 1 - 1 ek savanykás lekvár
sziruphoz:
- 1 dl víz, 1 citrom leve, 10 dkg cukor
- Az élesztőt 1 dl tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk, a lisztet dagasztótálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a porcukrot és az előzőleg megfőzött és áttört, kihűlt édesburgonyát, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat, a tojást és annyi tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ezután alaposan kidagasztjuk, majd 30 percig kelesztjük.
- A töltelékhez a dióhoz fahéjat, a mákhoz ciromhéjat keverünk, majd leforrázzuk a cukrokkal felforralt tejjel. Ezután hozzákeverjük a lekvárt.
- A tésztát kétfelé osztjuk, kb 30 * 40 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, majd elkenjük rajta a kihűlt diót és a hosszabbik oldal mentén feltekerjük. Így teszünk a máktöltelékes tésztával is.
- Mindkét rudat egy éles késsel középen kettévágjuk és 4 - es ( Link : 4 - es fonás ) fonással összefonjuk úgy, hogy a vágott rész mindig felülre essen. A végeket a tészta alá hajtjuk, sütőpapírral bélelt formába helyezzük, majd 40 percig kelesztjük és 180 °C - ra melegített sütőben, kb 35 - 40 perc alatt megsütjük.
- A sziruphoz a hozzávalókat összeforraljuk, majd langyosra hűtjük és a sütőből kivett kalácsot még forrón meglocsoljuk vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése