,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2023. április 13., csütörtök

~ DOBOS SZELET ~



 »HOZZÁVALÓK«
Piskóta :
- 2 x 3 tojás
- 2 x 3 ek cukor
- 2 x 3 ek liszt
- 2 x 15 g olvasztott vaj
Krém :
- 4 tojás, 20 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor
- 15 dkg étcsokoládé, 1 ek kakaópor
- 25 dkg vaj / margarin
tetejére :
- 15 dkg cukor

  • A krémhez a tojást a porcukorral kissé kihabosítjuk, majd vízgőz felé téve csípősre -  ha van maghőmérőnk, akkkor 70 fokosra melegítjük. Közben a csokoládét is vízgőz felett megolvasztjuk, a szobahőmérsékletű vajat a vaníliás cukorral kihabosítjuk.
  • Ha elérte a tojásos massza a hőfokot, robotgéppel jó habosra - kihűlésig verjük, majd egy kézi habverővel óvatosan hozzákeverjük a vajat, a kakaót és a csokoládét, majd félretesszük dermedni ( de nem hűtőben ) amíg elkészül a piskóta. 
  • A sütőt 180 °C - ra melegítjük, a tojást szétvélasztjuk a tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a vajat, a lisztet és óvatosan összeforgatjuk a habbá vert tojásfehérjével.  A masszát egy sütőpapírral bélelt, 30 * 40 cm - es tepsibe simítjuk és kb 10 - 12 perc alatt megsütjük. Így készítjük el a másik piskótalapot is. 
  • A kihűlt lapokat egymásra helyezzük a széleket egyenesre vágjuk és a hosszabbik oldal mentén 3 egyforma részre vágjuk - így 6 lapunk lesz, majd a lapokat szétrakjuk.
  • A tetejére a cukrot egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban karamellszínűre olvasztjuk és rácsurgatjuk az egyik legsimább felületű piskótalapra. Gyorsan elkenjük, várunk vele hogy kissé hűljön, majd vajazott késsel kb 3 cm - es szeleteket jelölünk, majd a jelölések mentén határozott mozdulatokkal elvágjuk a lapot.
  • A krémet 6 felé osztjuk, 5 résszel betöltjük a lapokat, a maradékkal körbekenjük a sütemény oldalait ( ha van otthon kekszmorzsa be is panírozhatjuk, majd elhelyezzük a tetején a mázas szeleteket. 




1 megjegyzés: