- 35 dkg liszt, 1 tk só, 1 közepes édesburgonya
- 1 / 2 tasak szárított élesztő, 1 kk cukor
- kb 150 ml langyos tej, 5 dkg lágy vaj, 1 tojássárgája
- 1 tojás - a kenéshez
- fekete szezámmag - a szóráshoz
- A megpucolt édesburgonyát felkockázzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük, majd burgonyanyomón áttörjük.
- Az élesztőt a cukorral összekeverjük, ráöntünk kb 1 dl langyos tejet és felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, hozzákeverjük a kihűlt burgonyát, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját és annyi tejet hogy lágyabb tésztát kapjunk, ezután beledagasztjuk a vajat is.
- A tésztát a duplájára kelesztjük, majd miután megkelt. 3 részre osztjuk. A részeket kigömbölyítjük, szállá sodorjuk és hármas fonással megfonjuk. A tészta végeit a kalács alá hajtjuk és sütőpapírral bélelt tepsire vagy kalácsformába helyezzük.
- A tetejét lekenjük tojással, majd 20 percig kelesztjük, ezután ismét lekenjük és megszórjuk szezámmaggal. 180 °C - os sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése