,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. szeptember 19., szerda

BORSOS GOMBATOKÁNY ZSEMLEGOMBÓCCAL



HOZZÁVALÓK

fél - fél kg laska és csiperkegomba, 1 hagyma, 1 -2  gerezd fokhagyma , 2 dl tejszín, 1 dl fehér bor, 1 kisebb ek mustár, só , színesbors ,  petrezselyemzöld , 1 ek liszt.

ELKÉSZÍTÉS

  A gombákat megtisztítjuk, felszeleteljük. Serpenyőben, kevés vajon üvegesre pirítjuk a hagymát, belereszeljük a fokhagymát és rádobjuk a gombaszeleteket. Ízesítjük, ráöntjük a bort és addig főzzük míg megpuhul a gomba. A tejszínt simára keverjük a liszttel,  a mustárral és  behabarjuk az ételt, a végén megszórjuk petrezselyemzölddel.

ZSEMLEGOMBÓC

3 db szikkadt zsemle, 1 vöröshagyma, 1 db tojás, kb 15 dkg liszt, víz, só , petrezselyemzöld

A zsömléket felkockázzuk, serpenyőben megpirítjuk.  A hagymát is  kevés vajon üvegesre pirítjuk.
 Egy tálba tesszük a zsömlét , a hagymát, összekeverjük a tojással, beleszórjuk a lisztet , és a petrezselyemzöldet, megsózzuk és annyi vizet adunk hozzá, hogy galuska állagú tésztát kapjunk. Tojás nagyságú gombócokat formálunk és lobogó sós vízben kifőzzük. Amikor már feljöttek a gombócok a víz felszínére, még pár percig főzzük. Egy serpenyőben vajat olvasztunk, megpirítunk benne kevés petrezselyemzöldet és átforgatjuk benne a kifőtt gombócokat.




1 megjegyzés: