A zeller jótékony hatással van a szervezet sav-bázis egyensúlyára, a helytelen táplálkozás miatt kialakuló elsavasodást gátolja, illetve a normális bázikus irányba tolja el, ezért jótékony hatású reumatikus és artériás megbetegedésekben is. Emésztést serkentő és segítő hatása közismert.
Felhasználható nyersen salátákhoz, jól fűszerezi a főzelékek, mártások, hús- és tojásételek, de a diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet. A zellersó, (őrölt zeller levél és só keveréke), grillsültek fűszerezésére alkalmas. Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, így kiváló leves ízesítő, vagy a zellerkrémleves alapjául szolgálhat.
HOZZÁVALÓK
- 2 - 3 közepes zellergumó
- 1 csokornyi zellerlevél
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 tk vaj
- 1 leveskocka
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors,
Ha megfőtt botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a tejszínt és összeforraljuk. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor pirított tökmaggal és pirított kenyérkockával kínáljuk.
Nagyon guszta lett,szeretjük mi is:) Tökmaggal még nem ettük,finom lehet vele !
VálaszTörlés