,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. szeptember 13., csütörtök

TÖKMAGOS ZELLERKRÉMLEVES






A zeller jótékony hatással van a szervezet sav-bázis egyensúlyára, a helytelen táplálkozás miatt kialakuló elsavasodást gátolja, illetve a normális bázikus irányba tolja el, ezért jótékony hatású reumatikus és artériás megbetegedésekben is. Emésztést serkentő és segítő hatása közismert.
Felhasználható nyersen salátákhoz, jól fűszerezi a főzelékek, mártások, hús- és tojásételek, de a diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet. A zellersó, (őrölt zeller levél és só keveréke), grillsültek fűszerezésére alkalmas. Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, így kiváló leves ízesítő, vagy a zellerkrémleves alapjául szolgálhat.


HOZZÁVALÓK


  • 2 - 3 közepes zellergumó
  • 1 csokornyi zellerlevél
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 tk vaj
  • 1 leveskocka
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, bors, 
Kevés vajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk az ugyancsak felkockázott zellert és kicsit megdinszteljük. Felöntjük 1 , 5 l  vízzel, hozzádobjuk a leveskockát és a zellerlevelet, majd puhára főzzük. 
Ha megfőtt botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a tejszínt és összeforraljuk. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor pirított tökmaggal és pirított kenyérkockával kínáljuk.










1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett,szeretjük mi is:) Tökmaggal még nem ettük,finom lehet vele !

    VálaszTörlés