,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. október 9., kedd

ÉDESBURGONYA AVAGY BATÁTA KRÉMLEVES



A minap a Tescoban jártamban - keltemben találtam rá erre az egzotikumra.  Ennek a krumplinak kinéző zöldségfélének,  ám semmi köze a burgonyához, az ára azért igen borsos úgy 1000 ft körül mozog kilója.
A kifejezés maga, a batáta spanyol eredetű, az angolok innen kölcsönözték a burgonya szavukat jelölő potato-t. Nagyon jóravaló zöldség, valódi szénhidrát- és vitaminraktár, magas a karotin- és fehérjetartalma.
Íze a sütőtök és sárgarépa keverékére emlékeztet, az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. 


HOZZÁVALÓK

3 - 4 db édesburgonya gumó
1 fej kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
 őrölt gyömbér és koriander
2 dl tejszín
só, bors
3 ek olivaolaj
pirított aprított tökmag és tökmagolaj


ELKÉSZÍTÉS :  A vöröshagymát apró kockára vágjuk és az olivaolajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított felkockázott batátát és együtt tovább pirítjuk. Felöntjük vízzel, ízlés szerint ízesítjük és puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a tejszínt és forralunk rajta egyet.
Tálaláskor megszórjuk pirított tökmaggal és meglocsoljuk kevés tökmagolajjal.





2 megjegyzés:

  1. Még én sem találkoztam eddig ezzel az édes burgonyával,vagy csak nem akadt meg rajta a szemem:) De nagyon finom lehet,úgy, hogy nézni fogom,mert ki kell próbálnom:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Apósom is termel batátát hazai őstermelőként. Szokott piacra is járni, meg szerintem, ha csak felhívod is biztosan házhoz viszi a terményt, ha van éppen eladó. A kapcsolathoz itt találsz infókat:

      http://www.gyonimajor.hu/termenyeink.html#where-to-buy

      Törlés