,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. március 19., kedd

A HÚSVÉTI ASZTALRÓL NEM HIÁNYOZHAT . . .

MÁKOS, FOSZLÓS KALÁCS








 Húsvétkor mindig kerül nálunk az asztalra mákos kalács, legyen az fonott, tekert esetleg csavart - a lényeg, hogy sok - sok mák töltelékkel legyen készítve. 

HOZZÁVALÓK
- 60 dkg liszt
- fél cs élesztő
- 3 ek porcukor
- 1 tojás
- 10 dkg olvasztott vaj
- csipet só
- 2 - 3 dl langyos tej

TÖLTELÉK
- 25 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tasak vaníliás cukor
- 3 ek baracklekvár
- porcukor - ízlés szerint
- 1 - 1, 5 dl forró tej




- A szokásos módon bedagasztjuk a tésztát és hagyjuk meleg helyen a duplájára kelni.
- Ezután négyfelé vesszük és mindegyiket kisodorjuk kb 45 X 20 cm - es alakúra.
- A töltelékhez a hozzávalókat  jól összekeverjük és rásimítjuk a tésztára, felcsavarjuk, majd 2 - 2 összecsavarunk, úgy, hogy a csavart  rész mindig alul legyen.
- Sütőpapíros tepsibe rakjuk és hagyjuk még kelni.
- Ezután lekenjük egy felvert tojással, megszórjuk a tetejét egész mákszemekkel és előmelegített 170 fokos sütőben szép porosra sütjük.







2 megjegyzés:

  1. Mákimádó vagyok a gyerekeimmel együtt, azt a két szép rudat most szívesen kivenném a képernyőről:) Nagyon szépek lettek és jó sok töltelék van benne, én úgy szeretem:)

    VálaszTörlés
  2. Jujj, ez nagyon kipróbálós!!! Én is mákimádó vagyok és rég láttam ilyen gyönyörű mákos-kalácsot! Mentettem és majd beszámolok ha én is elkövettem! ;-))

    VálaszTörlés